Recepty
Medové perníčky
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
560 g hladké mouky, 350 g cukru moučka, 60 g medu, 4 celá vejce, 1 kávová lžíce jedlé sody, šťáva a kůra z půlky citronu, jedna polévková lžíce koření do perníku (lze použít i jen drcený hřebíček a skořici)
POSTUP PŘÍPRAVY
Těsto ručně zpracuji tak, aby nelepilo a nechám ležet v chladné místnosti do druhého dne.
Pak rozválíne asi na půl centimetru silný plát a vykrajujeme tvary.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů.
Upečené je potírám rozšlehaným vajíčkem, aby se pěkně leskly.
Jak vychladnou, můžeme zdobit klasicky polevou z bílků a cukru nebo také zdobívám marcipánem (rozválím ho na moučkovém cukru na tenký plát a vykrajuju formičkou stejné tvary jako perníky, potom perníček potřu rozšlehaným vejcem a přilepím marcipán
Zázvorky
Potřebujeme
■2 vejce
■3 žloutky
■250 g krupicového cukru
■280 g hladké mouky
■1 lžíci mletého zázvoru
Jak na to
Vejce a žloutky s cukrem ušleháme šlehačem do pěny a do tohoto základu zamícháme mouku a zázvor.
Vyklopíme na vál a vypracujeme hladké těsto, které vyválíme na 5 mm silný plát.
Z plátu vykrajujeme typické tvary zázvorek.
Tip: Po vychladnutí (nejlépe až za několik hodin) zázvorky potíráme bílkovou polevou.
Pečivo vložíme na voskem nebo tukem potřený plech a necháme několik hodin, nejlépe však do druhého dne, odpočinout.
Nazítří zázvorky vložíme do teplejší trouby, aby „vyskočily“, během pečení ovšem teplotu snížíme, aby příliš neztmavly.